20.5.17

Recenze: OK Google, vítej Home


Tak na tuhle holku se rychle zvyká - i když poslouchá jen anglicky.

Od května se v Česku prodává Google Home na CZC, přidala se i Alza za startovacích 4.990 Kč. A protože Google k nám svůj Google Home oficiálně nedováží, "proti jeho vůli" je součástí balení redukce na českou zásuvku.

  1. První věc, kterou musíte udělat, je nainstalovat aplikaci Google Home pro Android nebo iOS
  2. Přepněte jazyk mobilního telefonu do English (United States) - minimálně pro prvotní nastavení 
  3. Třetím krokem je připojení jednotlivých uživatelů v domácnosti. Podpopra více uživatelů už je sice na světě, zatím ale není mimo Spojené státy, Spojené království a Austrálii dostupná (aktuální seznam zemí naleznete v nápovědě Google).
"Není dostupná" může být silné sousloví. Možnost připojit více uživatelů se mi zobrazila na dovolené v Itálii a už zůstala.





Nastavení rozpoznání uživatelů nemohlo být snažší: několikrát do svého mobilního telefonu řeknete "OK Google" a "Hej Google," čímž se Váš hlas uloží a Google Asistentka Vás pozná.

V ostatních případech doporučuji vytvořit společný rodinný Google účet a nastavit Asistentku pod ním.

Na obrázcích níže si můžete prohlédnout, jak se na aplikaci Google Home projeví rozdíl mezi tím, když je jazyk systému Android přepnut na češtinu a angličtinu.



Napojení Google Music a Spotify

Velkou výhodou Google Asistentky je, že můžete využít pro poslech hudby účet někoho jiného v domácnosti pro všechny. Zároveň ale každý uživatel může připojit svůj účet Google Music a (nebo) Spotify a tak přehrávat své playlisty.

S Chromecasty jde všechno lépe

Pokud už máte Chromecasty, na Google Home si velice rychle zvyknete. Nechat si posílat muziku přímo na zesilovač nebo televizi bez použití rukou je výjimečně pohodlné. Máte možnost posílat hudbu na více zařízení najednou (včetně Google Home), pauzovat, přepínat, kombinovat místnosti...

  • Chromecast Audio zapojený do zesilovače jsem pojmenoval "Home Cinema," aby mu Asistentka (anglicky) lépe rozuměla
  • Vytvořil jsem skupinu "Living room," v níž jsou připojeni jak "Home Cinema" tak "Asistentka (pojmenovaná Assistant)."
    • Vyslovením "Living Room" začne hrát jak domácí kino, tak Asistentka
    • Vyslovením "Home Cinema" jen domácí kino
Play my playlist "Kulty" on Home Cinema
Next song
Play Michael Jackson
Play Can't Stop the Feeling
Pause
Pro Vaši informaci a nejspíše i pobavení: většinu svých playlistů jsem přejmenoval do angličtiny. Název playlistu "Kulty" jsem ponechal - když ale chci, aby mi jej přehrála, zážádám o "kalty."

Stejně snadno přehrajete i rádio, stačí jen Asistentku oslovit: "OK, Google" a dodat
Play Hitradio City Praha (in Living Room)
What song is this?
Co je to za skladbu vám oznámí právě i z rádií, kde vezme popisky z TuneIn. Stejně tak umí i na televizi přehrát videa z Youtube nebo Netflixu. I zde si můžete svůj Chromecast pojmenovat pro lepší oslovení
Play John Oliver on Youtube
I like this song on Plazma
Next song on my TV 


Chytrá pomocnice

Bez toho, aniž byste museli hledat mobil a následně vybírat aplikaci snadno zjistíte informaci o počasí, sportu nebo dopravě a fungují i všechny ostatní vychytávky, na které jste zvyklí - od příjemného budíku až po kalkulačku. Své přání stačí Google Asistentce jen anglicky vyslovit:
How far away is Tibet?
Who is Czech President?
What is the capital of Italy?
Who is the fastest man alive?
Wake me up at 6
Set an alarm 3 hours from now
What's the weather (in Ostrava?)
What's the weather this weekend?
Do I need umbrella?
How windy is it?
What's my next meeting?
What's my agenda for today?
What's the closest flower shop?
I'm hungry.
What's the traffic to work?
Tell me about my day
Právě poslední zmíněná formule: "Tell me about my day" vám zařídí pozdravení, řekne, kolik je hodin, jaké bude počasí a přečte 3 události z kalendáře. Pokud chcete může ještě přehrát některý z předdefinovaných podcastů (pro zprávy).

A u kalendáře se pozastavím - když čte záznamy, česky zapsané události přečte česky.

V aplikaci Google Home můžete vytvořit zkratky - určujete tak co se má stát, když vyslovíte vlastní formuli. Pokud nechcete pokaždé vyslovovat: "Play Hitradio City Praha in Living Room" jen proto, abyste si poslechli rádio, můžete přiřadit "Shortcut" - například jen: "Play radio."

Umí počítat, definovat, přehrávat zprávy. Umí z angličtiny překládat do dalších jazyků nebo zjistit nutriční informace a mnohem více.

Co když vám nerozumí

Funkce zkratek se hodí i pro případ, že asistentka přesně nerozumí tomu, co říkáte - typicky: "What's the weather forecast for 'Frýdek-Místek.'" Hned po prvním oznámení o riziku tornád budete vědět, že to není to, co potřebujete. Zato vlastní formule: "What's the weather forecast for my birthplace" bude pro Asitentku nezaměnitelná.

Hej Google, let's play a game

Stydíte se mluvit anglicky? S ní přestanete. Zahrajte si s ní audio hry: v "Mad Libs" jí povíte anglická slovíčka a povypráví Vám z nich šílený příběh. V "Lucky Trivia" si s přáteli můžete zahrát něco na styl "Chcete být milionářem." Nechybí ani "Crystal Ball" kde za Vás při položení otázky, na kterou se dá odpovědět jen "yes/no" vyřeší všechny životní trable - možná.

Vypráví vtipy, zpívá a vůbec vtipně reaguje, když se jí například zeptáte na to, jestli se kamarádí s Alexou. I zde je toho mnohem více, co zvládne.

Existují i "Assistant Apps" pro Google Home třetích stran - dokonce i jedna česká: Prague Public Transport. Pro to, abyste se do ní dostali stačí vyslovit: Hey Google,
Let me talk to "Prague Public Transport"
Let me talk to "Aeden at Westworld"



Odposlech u vás doma

Pokud nevypnete mikrofon, Google Home poslouchá. Hodně toho proto slyší, mnohému z toho, co řeknete po "OK Google" nebo "Hej Google" i porozumí.

Technicky tak neposlouchá jen to, co řeknete po vyslovení formule "OK Google," ale vše. Čas od času se sám zaktivuje - obvykle když zaslechne formuli podobnou "Hej Google" z televize nebo rádia. Číhá na tuto formuli a pak vše co obsahuje, může zpracovat a vrátit se s odpovědí. Na webu Google - Moje aktivita si pak můžete přečíst to, jak Vašemu hlasu Google rozuměl - co zpracovával. A přehrát si záznam toho, co jste řekli: bude to obsahovat i formuli OK Google.

S vpuštěním Google Asistentky do svého domova tak musíte počítat s tím, že Googlu předáte další část svého soukromí.

Google Home máme umístěný uprostřed obýváku ze kterého se jde chodbou do ložnice - a běžně z postele vyslovíme směrem do dveří na chodbu žádost pro nastavení budíku - pozná, co chceme i na tu dálku. Zařízení můžete mít v domě více: každému dáte své jméno.

Google Home je pomocník, na kterého se rychle zvyká. Asistentka vás naučí poslouchat anglicky a pokud se anglicky mluvit bojíte, s ní to přejde - obzvláště, když si zahrajete některou z audioher. Je skvělé, že umí vyhledat informace nebo přidat položky do nákupního seznamu, ale ne vždy budete s příkazem úspěšní, stále se musí zlepšovat: narozdíl od videa nad  touto sekcí, v Česku zatím ani nikomu nezavolá.

Platí, že jakmile si na ni zvyknete, už se vám nechce hledat mobilní telefon. Mít vše na dosah na pouhé vyslovení formule je pohodlná záležitost, které se nebudete chtít vzdát.

Ondřej Vltavský

Autor & editor

Má rád vybrané technologie. A pokud si je pořídí, rád o nich napíše nebo poradí.

1 komentářů:

Doctor řekl(a)...

Dobrý den, pěkná recenze. Prosím jaká česká radia máte ověřena, že fungují?
Já přišel na Impuls, Blaník,ale ostatní se mi nedaří, a to jsem šel podle seznamu na Tunein.
Děkuji Mirek

 
biz.