19.8.15

MP3 a Bluetooth jako škůdci zvuku

Pojďme se po minulém článku o high-res audiu krátce podívat na modrý zoubek a ztrátový formát MP3. Oba dva jsou totiž i v dnešní době považováni za škůdce zvuku. Přitom to jak pro přenos hudby tak pro kodek už nemusí platit. Ale jako vše má i komprimace zvuku svá ale. Zlo hledejme a nechme v historii. Je prostý fakt, že jak MP3, tak technologii Bluetooth uškodila jejich historická pověst a dnes bychom se na ně měli dívat s čistým štítem.


Následující článek se věnuje pouze MP3 byť bych osobně používal rád jiné kodeky. Bohužel se tolik nerozšířily.


MP3

Historicky tomuto formátu velice ublížil nejpoužívanější Xing Encoder. Pokud i vy máte MP3 z jejich počátků, nejspíše jste své MP3 získali právě díky tomuto enkodéru. Oblíbený byl pro svou rychlost převodu. Bohužel při něm usekl všechny frekvence nad 16 kHz (slyšitelné jsou do 22 kHz) a dlouho používal komprimaci v čistém stereu: 128 kbps rozdělil na 68 pro levý a 68 kbps pro pravý kanál. A to opravdu nestačí. Ano, takové MP3 nihňají a je jedno, jestli mají 128 nebo 320 kbps.

Také populární Nero
historicky "kazil" MP3.

Kudy na kvalitní MP3


128 kbps na CD nestačí. Asi jste také někde viděli, že 128 kbps za sekundu je "CD kvalita." Pokud vám to někdo tvrdil, lhal, smiřte se s tím. Ve skutečnosti je to tak, že ani 192 kbps nestačí, abyste dosáhli CD kvality, byť je blízko. Chcete-li CD kvalitu, nastavte 320 kbps. A pokud chcete udělat radost mně, nepoužívejte nikdy méně než 192 kbps.

Lame je nejspíše nejlepší Encoder pro MP3 a dnes na jiný nenarazíte. Ten už nepoužívá čisté, ale tzv. joint-stereo, kdy se zaznamenávají pouze rozdíly mezi levým a pravým spektrem. Poslední verze v době psaní tohoto článku nesla označení 3.99.

VBR/CBR neboli variabilní vs. konstantní datový tok -- u variabilního dokáže kodek sám určit, kolik kbps je zapotřebí: například v tichých pasážích není nutno použít všech 320 kbps a tak se přepne na 32-160 kbps. Díky tomu uspoří na objemu výsledného souboru.

Pokud budete převádět MP3 s výše uvedeným kodekem a o datovém toku 320 kbps (klidně variabilním), dosáhnete 99,9 % vs. CD. V jednom případě ze sto písniček se sice pár milisekund zakóduje tak, že to netopýr s naposlouchanou písní z CD pozná, ale ať mi to dokáže.

Mnohem větším nebezpečím pro kvalitu nahrávky je Loudness War, válka hlasitostí, než ztrátová komprese.

Všem, co chtějí další podrobnosti směle doporučuji stále aktuální článek z roku 2002 na živě.cz i tamní diskuzi. Všem, co chtějí srovnání s dalšími audio formáty doporučuji Codec Listening Test


Za vším stojí výbava.
To, co stačí do auta nemusí stačit domů.

Bluetooth


Také Bluetoothu poškodila pověst kvalitního audia historie - zkrátka a dobře pro to, že nebylo navrženo pro přenos stereo audia a už vůbec ne high-end audia. I Bluetooth se vyhouplo na výsluní.

Aby mohlo Bluetooth fungovat, je zapotřebí digitální komprese. Právě především stará sluchátka zněla roboticky a jakoby v roztřeseném prostoru. Dále je nutno říct, že Bluetooth pracuje na frekvenci 2,4 GHz, což je stejná frekvence, na jaké pracuje mnoho vašich jiných zařízení v domácnosti (myš, klávesnice, wi-fi, mikrovlnka...) a to způsobuje rušení. Toto rušení sice nijak neovlivní výslednou kvalitu přehrávané skladby, ale má za následek sekání. Přístroje také bývají poměrně citlivé na různé brumy.

Kudy na kvalitní Bluetooth


aptX je Bluetooth kodek, který si vzal za cíl streamovat bezdrátově v CD kvalitě. Když už ne aptX, tak alespoň - dnes už historické - A2DP by Bluetooth pro audio mít mělo. Zde se nicméně jedná o první pokusy streamovat ve stereu a apX nenahradí - nihňání ve vysokých tónech můžete slyšet. A2DP bývá často zastoupeno například v autorádiích. Tady je otázkou, zda dokáže být kabel lepší než A2DP a jestli to stojí za to ve vašem autě řešit, vezmeme-li v úvahu tamní standardní audio výbavu.

Stejně jako minule na závěr řeknu, že u hudby je to jen náš pocit, kterým se řídíme. Dokonce i když máte doma parádní zesilovač, může dnes správná MP3 a Bluetooth s podporou aptX bohatě stačit. Ale ten pocit z poslechu gramofonové desky, CD nebo Flacu přes kabely s pozlacenýma koncovkama...


Ondřej Vltavský

Autor & editor

Má rád vybrané technologie. A pokud si je pořídí, rád o nich napíše nebo poradí.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

takže ked mám telefon z bluetooth 4 pripojení na adaptér Bluetooth V4.1 a technológiou aptX pripojení na hifi sistém,tak je mi zbytočne púšťať flac formát??bude mi to hrať ako mp3 320kbps

 
biz.