27.12.16

Recenze: Basslet společnosti Lofelt dorazil do Česka - jaký doopravdy je?



Basslet - nositelný subwoofer pro vaše tělo. Tuto vizi uskutečnil start-upový projekt Lofelt a první kusy už dorazily také do Česka. Jaký ve skutečnosti je?


Basslet svým tvarem připomíná hodinky. Součástí balení jsou i dva pásky - druhý s kratším náramkem - výměna pásku byla opravdu jednoduchá a otázkou pár sekund. Bluetooth vysílač, který zároveň slouží jako magnetická nabíječka bassletu, se zapojuje mezi zdroj zvuku (mobil, tablet, notebook...) a sluchátka klasickým jackem. Následně už vám na ruce vrní basslet tak, jak basy duní.

Tlačítka po stranách slouží k zeslabení/zesílení intenzity vibrací. Vibrace jsou tím silnější, čím silnější je bas a tak prohlubují zážitek z hudby ve sluchátkách.

Po vybítí magneticky spojíte basslet s Bluetooth vysílačem, do kterého připojíte mikro USB kabel a LED indikuje stav nabíjení pro obě zařízení.


Basslet ano, ale...

První očekávaná otázka je, jestli basslet stojí - za ty peníze - kupovat. A rovnou odpovídám - není všespásný.

Neočekávejte, že basy prohloubí
- nehodí se jako doplněk k televizi. Jediné, co se stane je, že Vám při televizní explozi jemně zavrní ruka
- neočekávejte, že vám prohloubí basy - myslím, že uděláte chybu, pokud máte levné špunty do uší a od bassletu čekáte, že vám je nahradí
- nezesílí muziku - mít sluchátka potichu a basslet na maximum přináší velmi neautentický zažítek

Ne všechna muzika je pro basslet ideální
- dokonce i hudba, ve které je hodně basů, může být pro basslet na obtíž. Typicky, když je jich tam hodně se spoustou dalších nástrojů o nízkých tónech - basslet se nechytá tam, kde by měl a dojem z písně spíše zkazí. Platí to například o písni Run Boy Run od Woodkit nebo With or Without You od U2.



- a samozřejmě se basslet ani nepohne u hudby, kde žádné basy nejsou - typicky u kytarových songů

Basslet ano

Jakmile přepnete na moderní hudbu, muziku zesílíte a s ní i vlny do bassletu, přijde přesně ten pocit, který žádáte. V rytmu bubnů zavrní. Dojem prohloubí i klidné začátky písně, kdy se basslet začne projevovat postupně.



Extrémně milé překvapení

To, jaký pocit vám dodá basslet - a u jakých písní - mne velice mile překvapilo. Výše jsem psal, že pro velké množství nástrojů se basslet spíše kazí dojem z písničky od U2: With or Without You. Nic takového už ale neplatí pro One. Basslet se rozehrává postupně, jemnou nuancí na začátku a velkou podporou z dojmu písně až do konce.



Naprosto neuvěřitelný dojem a milé překvapení z bassletu získáte u piana. Jemné vibrace bez silných pasáží jej dokáží dokonale podpořit.


Jsou písně, pro které jako by byl basslet na míru stvořený. Podchycuje nejen basové vibrace, ale i ty střední a přenese tak píseň přímo na vás.



Basslet fajnšmejkry možná trochu zklame. Nikdo, kdo si jej pořizuje by od něj neměl mít velká očekávání - jsou chvíle a písničky, kdy z něj je jen vrnítko na ruku. Dokáže ale příjemně překvapit.

Basslet je potřeba brát s nadhledem - nekvalitní muzice nepomůže - ať už to bude tím, že máte špatná sluchátka, nebo posloucháte příšerně komprimovanou hudbu.

Pokud ale něco lze nazvat velmi příjemným doplňkem k hudbě - pak jím basslet rozhodně je a o stupínek vám prožitek z ní posunout dokáže. Když jej pak z ruky sundáte, bude bude vám na muzice něco chybět - něco, na co si hodně rychle zvyknete.

Ondřej Vltavský

Autor & editor

Má rád vybrané technologie. A pokud si je pořídí, rád o nich napíše nebo poradí.

0 komentářů:

 
biz.